Co je to obezita
Jde o chronické, často celoživotní onemocnění. Jedná se o stav, kdy množství tukové tkáně stouplo nad standardní úroveň a poškozuje zdraví jedince. V České republice v současnosti trpí nadváhou nebo obezitou 2/3 dospělé populace.¹ Přesto, že je obezita vážná metabolická nemoc, ji stále často podceňujeme. Může přitom vést k rozvoji závažných zdravotních komplikací, a dokonce i k předčasnému úmrtí.1,2,3
BMI > 18,5 kg/m²
Podváha – značí příliš nízkou hmotnost vzhledem k výšce. Riziko zdravotních komplikací je vysoké.
BMI 18,5 – 24,9 kg/m²
Zdravá hmotnost – optimální rozmezí, kdy naše tělesná hmotnost nepředstavuje zvýšení zdravotních rizik.
BMI 25,0 – 29,9 kg/m²
Nadváha – u nadváhy můžeme zaznamenat zvýšení rizika vzniku zdravotních komplikací.*
BMI 30,0 - 34,9 kg/m²
Obezita I. stupně – u prvního stupně obezity hovoříme o středním riziku vzniku zdravotních komplikací.
BMI 35,0 - 39,9 kg/m²
Obezita II. stupně – lidem s obezitou druhého stupně hrozí vysoké riziko vzniku zdravotních komplikací.
BMI ≥ 40,0 kg/m²
Obezita III. stupně – riziko zdravotních komplikací je velmi vysoké, hovoříme o tzv. morbidní obezitě.
Pas měříme v polovině vzdálenosti mezi horní hranou lopatky kosti kyčelní a posledním (spodním) žebrem.
Hraniční hodnoty obvodu pasu vycházejí z doporučení Světové zdravotnické organizace a klinických studií, které potvrzují jejich souvislost se zvýšeným rizikem kardiovaskulárních a metabolických onemocnění.
1 WHO, 2000
2 ÚZIS ČR, Zdravotnická ročenka
3 Bray GA et al., Obes Rev 2017
4 NHLBI, 1998