Udělej s námi první krok
Zpět

Dieta při cukrovce: Co jíst a nejíst

Autor: MUDr. Klaudia Hálová Karoliová

Cukrovka patří mezi nejčastější zdravotní komplikace spojené s obezitou1 a možná právě vy patříte mezi ty, kterým lékař diagnózu oznámil. Při diabetu 2. typu je úprava jídelníčku zásadní – vyvážená strava totiž pomáhá udržovat hladinu cukru v krvi pod kontrolou.2 V dnešním článku se dozvíte rady a tipy, jak si novou dietu co nejrychleji osvojit.

Dieta při cukrovce: Jak na zdravý jídelníček

Zdravé stravování je důležité pro každého, u lidí s diabetem to platí dvojnásob. Vyvážený jídelníček nemusí být dražší, nudný ani zcela bez sacharidů.3 Dokonce není třeba se rozloučit se všemi oblíbenými potravinami a recepty. Občas totiž i malé změny mohou mít velký vliv. Pokud zvládnete základy, dostanete pod kontrolu nejen hladinu cukru v krvi, ale zlepšíte i své celkové zdraví a tělesnou hmotnost. Důležitým faktorem u potravin je především glykemický index, který udává rychlost využití glukózy tělem z určité potraviny – po konzumaci potravin s vysokým glykemickým indexem totiž dochází k vzestupu hladiny krevního cukru mnohem rychleji, což vede k hyperglykémii. Vhodnou alternativou jsou tak potraviny s nižším glykemickým indexem – jak to vypadá v praxi?

Vhodné alternativy potravin při cukrovce4

  • Bílé pečivo, těstoviny nebo rýži vyměňte za celozrnné alternativy, quinou nebo cizrnové těstoviny → celozrnné potraviny obsahují více vlákniny a mají zpravidla nižší glykemický index. Zasytí vás tak na delší dobu a mají menší vliv na hladinu cukru v krvi.
  • Brambory vyměňte za batáty → přestože energetická hodnota batátů je vyšší, mají nižší glykemický index.
  • Tučné maso vyměňte za libové kousky → tučné maso má vysoký podíl nasycených mastných kyselin, které přispívají ke zvyšování hladiny cholesterolu v krvi.
  • Nasycené tuky vyměňte za nutričně vhodnější alternativy → zařaďte tuky ze zdrojů, jako je avokádo, ořechy, semínka. Máslo nahraďte margaríny z kvalitních rostlinných olejů.
  • Smažení a grilování vyměňte za dušení, restování nebo pečení.

Čím sladit při cukrovce?

Cukr nahraďte přírodními umělými sladidly, např. stévií či erythritolem. Vaše oblíbená jídla budou sladká, aniž by došlo k výkyvu cukru v krvi.5 Pokud rádi sladíte medem,6 nemusíte ho z jídelníčku zcela vynechávat, buďte však opatrní s jeho množstvím i frekvencí.

Jaké jíst ovoce při cukrovce?

Ovoce by se mělo objevit i v jídelníčku lidí s cukrovkou. Jde o zdroj důležitých vitamínů, minerálů a dalších mikroživin. Vybírejte druhy s nižším obsahem cukru v množství, které se vejde do menšího jablka – například lesní plody (borůvky, jahody, maliny), pomeranč nebo meloun. Naopak u banánů, hroznového vína, meruněk, hrušek, švestek nebo ananasu hlídejte množství, protože velmi rychle ovlivňují hladinu cukru v krvi a hrozí hyperglykémie.

Co pít při cukrovce?

Hlavní složkou pitného režimu by měla být obyčejná voda, případně ochucená citronem či limetkou. Pokud vodu rádi střídáte, vhodnou alternativou pro lidi s diabetem je neslazený čaj či káva. Vyhýbejte se slazeným limonádám i ovocným džusům, které mají vysoký podíl cukru.

Alkohol a cukrovka

Máte-li cukrovku, neznamená to, že alkohol musíte zcela vyřadit. Jeho konzumaci je však třeba pečlivě zvažovat. Cukr obsažený v alkoholických nápojích může prudce zvýšit hladinu cukru v krvi a v kombinaci s léky na cukrovku může alkohol vést k hypoglykémii. Mezi méně rizikové nápoje patří zejména suchá červená vína nebo lehká světlá piva. Naopak běžné alkoholické koktejly obsahující sirupy či džusy mají vysoký podíl cukru a diabetikům je doporučováno je vynechávat úplně.7

Dieta při těhotenské cukrovce

Těhotenská cukrovka se začíná projevovat nejčastěji ve 2. polovině těhotenství a po porodu většinou samovolně odezní. Přestože se jedná o dočasné onemocnění, měly by budoucí maminky dodržovat podobná pravidla jako diabetici 2. typu. Svůj jídelníček vždy konzultujte se svým lékařem i s ohledem na celkový zdravotní stav a potřeby plodu.8

„Diabetes 2. typu patří mezi nejčastější přidružená onemocnění při obezitě a nadváze. Vyvážený jídelníček je zásadní nejen při diagnostikovaném onemocnění, ale i jako jeho samotná prevence. Nezapomínejte své obavy ohledně diety konzultovat s odborníkem, ať už lékařem nebo nutričním terapeutem. Ti jsou jako jediní schopni komplexně zhodnotit váš zdravotní stav a navrhnout vhodnou léčbu, včetně přesně stanoveného jídelníčku, který bude vhodný jak pro léčbu diabetu 2. typu, tak pro dosažení optimální váhy,” říká MUDr. Klaudia Hálová Karoliová.